Me emme siis itse pääse näytteyihin, mutta olemme sitä treenailleet mätsärseitä varten, joissa kiertelemme. Eli kokemusta oikeista näyttelytilanteista minulla ei ole.
Eli jos alottaisi ihan siitä miten corgin kanssa liikutaan kehässä. Kehäänhän mennään ensin kaikki kerrallaan tai pareittain. Riippuen tuomarista.
Koirat laitetaan kehän laitaan seisomaan mieluiten parhaaseen mahdolliseen asentoon. Siitä alempana lisää. Tuomari kehoittaa koirakot liikkeelle ja koiran tulisi ravata tasaista tahtia ohaajan vasemmalla puolella, jotta tuomari näkee koiran kokonaan, eikä ohjaaja ole tuomarin ja koiran välissä, meillä itsellä tämä tarvitsee treeniä vielä, koska liikkeemme ovat hieman löysiä, kuitenkin pennusta kyse. Tämän jälkeen viimeistään otetaan koirakot pareittain kehään ja toinen koirakoista odottaa kehän reunalla kun toista arvostellaan. Tuomari ottaa koiran arvosteltavaksi ja corgit esitetään muutenkin pöydällä joten tähän olisi syytä koira totuuttaa. Koira asetetaan pöydälle seisomaan mahdollisimman hyvin ja tuomari tutkii koiran läpi, katsoo hampaat, korvat ja muutenkin kokeilee joka paikasta. Pöydän jälkeen tuomari pyytää ravaamaan jonkin liikkeen, usein liikerata on kolmion muotoinen, eli ensin ravataan tuomarista vinoon oikealle, jolloin tuomari näkee koiran liikkeet takaa. Tämän jälkeen käännytään vasemmalle, jotta tuomari näkee koiran liikkeet sivusta ja taas käännytään vasempaan siten, että tuomari näkee koiran liikkeet edestä. Tämän jälkeen tuomari voi pyytää lisää liikkumista, mikäli jokin jäi epäselväksi. Muuten tulee toisen koirakon vuoro ja jäätte odottamaan kentän laidalle. Kun toinenkin koirakko on käyty läpi, teette vielä yhdessö ravauskierroksen, jolloin tuomari näkee molempien liikkeet samaan aikaan. Jonka jälkeen tuomari jakaa sinisen ja punaisen nauhan, eli jakaa kaikki koirakot kahteen ryhmään. Kun kaikki koirat on käyty läpi, tuomari pyytää kaikki sinisen nauhan saaneet kehään, ja koirat asetetaan seisomaan maahan nätisti ja paikalla, josta tuomari valitsee parhaat jatkamaan. Mikäli pääsee jatkoon, voi huilata koiran kanssa, kun tuomari valitsee vielä muita. Tämän jälkeen lähdetään liikkeelle ja ravataan niin kauan kunnes tuomari kehoittaa teitä joko poistumaan kehästä tai oisoittaa teille että olette päässyt sijoille, usein sijoitetaan 4 parasta koiraa. Meillä paras tulos mätsäreissä on tähän mennessä SIN 3. Ja olemme siis käyneet mätsäreissä kahdesti, huomenna mennään seuraavan kerran.
Mätäreissä on 4 eri luokkaa: pienet pennut, pienet aikuiset, isot pennut ja isot aikuiset. Corgin kanssa mennään pieniin, joissä säkärajana on usein 40cm.
Kun kaikki luokat on käyty lapi, otetaan joka luokasta kaksi parasta eli kaikki luokassaan ensimmäiseksi sijoittuneet esim. pienet pennut SIN 1 ja PUN 1, eli 8 koiraa pitäisi olla viimeisessä kehässä. Kaikki edellämainittu tehdään uudelleen eli tehdään yksilösuoritukset ja tämän jälkeen tuomari sijoittaa 4 parasta koiraa, jonka jälkeen mätsärit ovat ohi.
Sitten siitä seisomisesta, itse aloitin ihan yksinkertaisesti ensin totuttamalla pöytään, ostin koiralle kynnysmaton jonka laitoin aina pöydälle. Nostin koiran pöydälle muutaman kerran, ja kun oli siinä ihan rauhassa, en vielä piitannut siitä istuiko vai mitä teki. Palkkasin rauhallisuudesta. Seisomista harjoiteltiin ensin lattialla. Koirahan ei alkuun suostunut millään seisomaan, joten otin kevyesti vatsan alka kiinni ja pidin siinä, sanoin käskyn ja palkkasin, näitä harjoituksia tehdään muutamia päivän mittaan. Maksimissaan 5min kerrallaan, jotta tekeminen pysyy kivana. Kun koira suostui edes jollain tapaa seisomaan, rupesin vaatimaan parempaa asentoa, eli siirtelin koiran jalkoja hieman eri asentoihin ja kehuin aina oikeasta asennosta, pikkuhiljaa ollaan menty oikeampaan asentoon, vieläkkään en vaadi täydellisyyttä.
Ymmästääkseni corgi tulisi myös oikeissa näyttelyissä esittää vapaasti eli koiran tulisi osata itse seisoa hyvin ja liikkua hyvin, eli hihna saa olla löysällä.
Nyt kuvia meidän seisotusharjoituksista:
Kasvattajan luona otettu |
10vko |
14vko |
15vko |
20vko |
22vko mekein 5kk |
5,5kk tässä jalkojen asento lähentelee täydellisyyttä mielestäni |
5,5kk tässä takajalat voisivat olla hieman taaempana. |
Jee, kiitti! Selvensi tosi paljon tuota seisomishommaa ja oli myös hauskaa tietää, millaisia mätsärit ovat. :)
VastaaPoista