Sivut

25.11.2013

OonaElias

Nyt on tullut aika kertoa kaikille meidän tilanteestamme. Eli meille tulee vauva. Olen tässä ajansaatossa kirjoittanut koko raskauden ajan tunteista ja suunnitelmista sekä neuvolakäynneistä.

Tein raskaustestin 14.8.2013 ja se oli positiivinen, mistä alkoikin pääni sisällä hirveä myrsky. Samana päivänä kerroin Jarille, että näin oli käynyt. Me siine sitten mietimme, että mitä teemme. Ensimäiset ajatukset oli molemmilla abortin kannalla, mutta kun puhuimme ajatuksesta paremmin ja mietimme tilannettamme tällä hetkellä, päätimme pitää lapsen. Soitin neuvolaan muistaakseni seuraavana päivänä ja varasin ajan ensimiselle käynnille. Unohdin kyseisen ajan ja soitin sen jälkeen uutta aikaa itselleni, jonka sain 3.9.-13.
Jarin kanssa pohdittiin myös nimiä josain kohtaan, ja päätettiin nyt ainakin alustavasti, että mikäli tulee tyttö niin tulee Oona ja mikäli poika nii Elias ja näin maha-asukin työnimeksi tuli OonaElias.

Ensimäinen käynti neuvolassa oli pitkä ja puuduttava, varoituksia tuli kaikesta. Ei saa tupakoida, sen tiedänkin ja tarkoitukseni on lopettaa mahdollisimman pian.
Varoituksia tuli myös ruoka-aineista ja kahvista, siinä kohtaa meinasin hermostua, kun täti totesi että "kahvia ei sitten juoda". Olisin ymmärtänyt jos olisi sanonut jotain rajoituksia, esim. max 3kuppia päivässä. Mutta iski siihen totaalisen kiellon. Keskusteltiin tästä ja täti ymmärsi, että minä haluan juoda kahvia päivittäin ja sanoi, että kunhan juon sitä kohtuudella enkä pannutolkulla päivässä. Ja kyllä olen vähentänytkin ja paljon, aimmein kahvia saattoi olla pannussa lähes koko ajan mutta nyt juon vain 2-3 kertaa päivässä pari kuppia. Eli päivässä menee maksimissaan 6 kuppia kahvia.
Kaikkien näiden varoitusten ja suositusten ohella kekusteltiin myös liikunnasta, mikä minulla keskittyy koiriin ja niiden kanssa menemiseen. Saan liikkua koirien kanssa samalla tavalla kuin tähän asti, eikä rajoituksia varmastikaan ennen viimeistä kolmannesta ja sitä katsotaan sitten lähempänä tarkemmin ja mikäli tulee jotain niin sitten.
Sain myös neuvolakortin, johon laitettiin minun tietoja. Ja sitä saankin kanniskella mukanani lopun raskautta vähän jokapuolella. Seurantaan tuli erilaisia merkintöjä:
Pvm: 3.9.-13 Rv: 9+4 Paino: 66,5kg RR(verenpaine): 119/56 Hemoglobiini: 151 
Laskettu aika: 4.4.2014

Pvm: 17.9.-13 Rv: 11+4 Lääkärineuvola
Jatkan nyt neuvolakäynneistä kertomista aina noilla tiedoilla mitä kortista löytyy. Kävin siis lääkärineuvolassa gynegologisessa tutkimuksessa, mikä tulee muutaman kerran raskauden aikana eteen. Tässä siis tarkkailtiin vain kohdun suuta ja kohtua itse, että missä asennossa on ja hieman arvioitiin pitääkö viikot paikkansa.
Lääkäri oli todella mukava ja jutteli kaikennäköistä siinä tutkiessaan ja totesi kaiken olevan hyvin. Koitettiin kuunnella sydänääniä, mutta OonaElias ei malttanut rauhoittua hetkeksikään joten ei niitä sitten kuulunut.

Pvm: 23.9.-13 Rv: 12+3 Varhaisultra
Käytiin ultrassa ja Jari oli mukanani. Ultrakuvissa kaikki oli hyvin ja mitään moitteetonta ei kuvassa näkynyt. Sikiö oli todella kova menemään ja lääkärillä meinasi tulla vaikeuksia mittauksissa, kun ei meinattu hetkeekään olla aloillaan. Kuvia sieltä kuitenkin saatiin ja mitatkin olivat normaaleja ja viikot vastasivat täysin.
Sikiöllä oli pääperämitta 59mm ja niskaturvotus oli 1,1mm. Kaikista iloisin olin siitä, että kaikki oli hienosti eikä epämuodostumia näkynyt. Saimme uuden ajan rakenneultraan 25.11.-13

OonaElias rv12+3

Sitten muita tuntemuksia näiden neuvolakäyntien lisäksi. Pahoinvointia ei ole ollut, onneksi. Mikään ei ole muuttunut, josain vaiheessa olin vähän normaalia väsyneempi, mutta se kuuluu asiaan.
Muutamia äitiysvaatteita on tullut jo ostettua, 3x housut ja yksi paita mikä toimii sitten jatkossa imetyspaitana. Lauralta on tullut jo joitan vauvanvaatteita takaisin ja niistä olen blokannut parhaimmat. En mielestäni tarvitse miljoonia vaatteita kuten Julialla oli. En kuitenkaan käyttänyt kuin niitä parhaimpia. Ja tuleehan sitten pyykkiäkin pestyä useammin.
Olen myös katsellut muita vauvatarvikkeita mm. vaunuja, turvakaukaloita, pinnasänkyjä ja hoitopöytiä. Olemme jo käytännössä valinneet sen mitä haluamme ja mitä varmasti hommaamme vielä ja aikaahan meillä on. Se, että varmasti ostamme paljon tavaroita käytettynä ei trkoita että haluamme vanhoja tuotteita. Meillä on näistä asioista selvästi erimielisyyksiä Jarin vanhempien kanssa, koska vaunuthan ovat melko lyhytikäiset. Mutta miksi meidän pitäisi ostaa jotkut vanhat käytetyt parillasataa jos saamme hienommat käytetyt hieman korkeammalla hinnalla. Ja mehän haluamme hienot vaunut, koska jos on hienot ja mukavat vaunut niin niiden kanssa tulee lähdettyä kävelylle. Tämänkin huomasin Julian kohdalla, saimme äitini kaverilta hyväkuntoiset siistit mutta vanhat vaunut. Kävimme kyllä kävelyllä mutta se oli korkeintaan sen matkaa, että saimme Julian nukahtamaan ja sitten kotipihalle nukkumaan. Saimme toisetkin vaunut, ne oli hieman hienommat ja uudemmat ja tulikin käveltyä enemmän ja pidempiä matkoja. Syöttötuolistakin meinasi tulla pientä kinaa aikaiseksi, mutta se oli selätettynä sillä, että näytimme kuvia tuolista ja todettiin, että se on huomattavasti pitkäikäisempi kuin se mitä meille oltiin jo suunniteltu.
Me emme ole Jarin kanssa ihan täysin ymmärtäneet, että miksi meidän pitäisi ottaa kaikki käytetty vastaan ja tyytyä niihin? Emmekö me saa kasvattaa omaa lastamme siten kuin itse haluamme? Jos haluamme pukea lapsemme siisteihin ja tyylikkäisiin vaatteisiin niin, mitä me teemme vaatteilla jotka ovat jo aikansa eläneet ja elämää jo nähneet? Olen siis tottakai kiitollinen kaikesta avusta, mutta en vain yksinkertaisesti halua alkaa keräämään kaikkea mitä muilta tulee ja siinä sitten koittaa olla tyytyväinen. Otan avun vastaan mielelläni ja jos haluaa jotan meille ostaa kun aika on hieman lähempänä niin miksi ei, kunhan vain kuuntelee meidän mielipiteitä siitä millaisia niiden pitäisi olla mitä meille tulee ja mitä tultaisiin myös käytämään. En minä halua aina olla vain mieliksi ja tyytyä kohtalooni, meillä on Jarin kanssa nyt aikaa säästää rahaa niihin superhienoihin vaunuihin, joita saa käytettynä ja miksei kaikkeen muuhunkin ja tottakai pidämme huolen, että meillä on kaikki tarpeellinen ennen vauvan tuloa.

Tarvikkeet mitä pitää hommata ennen vauvan tuloa: (päivämäärä koska hankittu, mistä)
- Vaunut
- Turvakaukalo + adapterit autoon&vaunuihin
- Pinnasänky marraskuussa ostettu, patja puuttuu
- Syöttötuoli
- Hoitopöytä lokakuussa ostettu, maalataan ennen paikalleen laittamista
- Sitteri?
- Kylpyamme
- Itkuhälyttimet löytyi käytrettynä marraskuussa
- Vaatteita syyskuusta alkaen Lauralta
- Vaipat
- Tuttipullo, tutit
- Korviketta varoiksi
- Rasvat ym

Nyt haluan kertoa aiheesta vaipat. Eräällä facebook-kirppiksellä tuli vastaan kestovaippoja ja rupesin siitä sitten tutkimaan aihetta enemmän ja mitä enemmän tutustun niin sitä enemmän kiinnostun, miksi? Ei minua Julian aikaan koskaan kiinnostanut kestoilu, mutta olisiko se johtunut vaan ennakkoluuloista ja siitä, että minulle kerrottiin vaikka mitä niistä kestoista ja niiden hankaluudesta. Mutta kun asiaa tutkii tarkemmin, niin en usko sen olevan kovinkaan paljon hankalmpaa kuin kertakäyttövaippojen käyttö. Kerkesin jo jopa suunnitteemaan vähän, että mitä mallia käytetään ja miten. Nyt ajatukset on siinä pisteessä, että se taskuvaippa olisi päiväkäytössä ja sisä+kuorivaippa yökäytössä paremman imutehon takia. Ja entä ne reissut ja mökkeilyt mitä tulee olemaan? Silloin meillä varmaankin on kertakäyttöiset käytössä vain niiden helppouden takia, mikäli siis vettä ei ole aatavilla ja ne saisi kunnolla viruteltua tatinoista mitä vaippaan sitten tuleekaan. Täytynee vaan vielä tutkia, että paljonko niitä kannattaa ostaa ja mitä mallia millekin ajanjaksolle.

Nyt on vierähtänyt tovi päiväkirjailusta ja erilaisia ajatuksia on ollut ja pientä elämöintiäkin tuolla masussa on ollut enemmänkin iltaisin. On tullut tutkittua erilaisia tarvikkeita ja noista ylläolevista kaukalo on nyt näillä näkymin muuttumassa pidempiaikaiseen 0-18kg istuimeen, mallia ei olla päätetty, mutta haluamme istuimen mikä soveltuu vauvasta aina korokejakkaraan asti, tai näin ainakin toivottavasti.
Tein tuossa myös yhden kestovaipan ja tilasikin muutaman kappaleen, joista yksi setti on tullut jo tovi sitten ja toinen tulee näinä päivinä. Tarkoitus on yrittää tehdä monenlaisia vaippoja valmiiksi ja erilaisia imuja varastoon erityisesti taskuvaippoihin. Erilaisia sisävaippoja on jo muutama kappale kotona/tulossa. Harsojakin on tulon päällä. Neuloin myös yhdet villahousut joku aika sitten, ja nämä ajattelin yökäyttöön vain suosituksien vuoksi. Äidillekin tuossa kerroin, että aiomme ainakin kokeilla kestovaippoja ja hän oli ihan neutraali asian suhteen ja alkoi muistelemaan, kun joutui minulla niitä pitämään aikoinaan kun ihoni ei kertakäyttöisiä kestänyt, silloin ei ollut kaikkia hienoja systeemejä mitä on nyt ja hän ainakin on valmis ottamaan kestot käyttöön jos/kun tulokas sinne hoitoon menee. Jarin vanhemmissa taitaa olla enemmän sulattelemista asian suhteen, mutta en aio itse taipua, kyse on kuitenkin meidän lapsesta ei heidän. Ja mitä he meinaavat jos muksun peppu ei kestäkään kertakäyttöisiä ja tulee siinä minuun? Ei auta siiloin sanoa mitään vastaan vaankäytetään niitä mitä on ja heillekin aion kertoa, että ne ei ole yhtään sen vaikeampia kuin kertakäyttöisetkään. Jos/kun sinne hoitoon menee laitan mukaan vain helppoja vaippoja (taskut/aio:t), mitkä ei poikkea kertakäyttöisistä yhtään.

Julkistuspäivä kera rakenneultrakuvan. Viikkoja on kertynyt 21+3. Kaikki oli ultrassa hyvin ja normaalisti. Sikiön painorvioksi saatiin 450g ja veikkauksena myös, että tyttö olisi tulossa.5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kiva kuulla näin iloisia kuulumisia! onnea! minkälaiset vaunut aiotte ostaa ?

Unknown kirjoitti...

Haaveena olisi Stokken Xploryt, säästäminen aloitettu hyvissä ajoin onneksi niin on mahdollisuudet nekin hommata vielä.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko jo pystynyt lopettamaan tupakoinnin kokonaan?

Unknown kirjoitti...

En ihan täysin. Päivittäin menee 2-5kpl joten paremman puolella mennään jo, en ole siitä halunnut suurta stressiä ottaa ja minulle helpoin on juuri vähentämisen kautta. Tällä hetkellä tarkoitukseni olisi lopettaa kokonaan uuteenvuoteen mennessä.

Laura kirjoitti...

Löysin sun blogin vasta ja aion jatkaa lukemista. Mulle ainakin koirien kanssa liikkuminen helpotti oloa ihan hirveesti ja synnytyskin meni suuremitta pulmitta, kävin tosiaan toisen koiran kanssa vielä ti treeneissä kun vauva synty ke yöllä :) mutta tietenkin omaa oloaan kuunnellen täytyy mennä. Kestovaipat on ihan jees, äkkiä niihin oppii mitkä sopii omalle vauvalle ja on itelle helppoja käyttää, mua kauhistutti se vaihtoehtojen paljous, mutta hyvin ollaan reilu vuosi jo pärjätty. Tsemppiä ja pidä vaan pääsi kaikissa asioissa, sinä se kuitenkin niitä vainuja ym. työntelet ;)