Sivut

2.6.2014

Pikaopas kestovaippoihin

Kestovaipat ovat nimensä mukaisesti kestäviä ja pestäviä. Hyötyjä voidaan heti sanoa muutama, mistä varmasti monet ymmärtävät jotain. Rahaa ja luontoa säästyy näitä käyttämällä.

Ja sanotaan nyt heti alkuun, että yksi kestovaippa päivässä vähentää jätettä 365 vaippaa vuodessa, joten kun aloitat kestovaippailun, niin sinun ei tarvitse pistää heti kaikkea energiaasi vaippohin ja niiden toimintatapoihin vaan voit yhtä hyvin aloittaa yhdellä vaipalla ja hommata vaippoja lisää jos hommasta kiinnostut.

Kestovaippamallit

Kestovaippoja on tajolla monia erilaisia ratkaisuja ja koitan nyt esitellä kunkin mallin mahdollisimman yksinkertaisesti, jotta mahdollisimman moni sen ymmärtää

AIO = All In One
Nimensä mukaisesti tämä vaippa on kaiken sisältävä vaippa, et tarvitse mitäään muuta.
Vaipassa on kosteussulku ja imu samassa paketissa. Imu voi olla täysin kiinteä, läpällinen tai nepeillä kiinnitettävä. Jotkin aiot siältävät myös taskun minne voi tarvittaessa laittaa lisäimua.
Lisäimua voi lisätä myös muihinkin aioihin, sen kun vain laittaa imumateriaalin vaipan pinnalle, läpän alle, mihin vain ja pukee vauvan päälle. Näin paketista tulee isompi ja imukykyisempi.





















Taskuvaippa
Tässä vaippamallissa ei ole kiinteää imua valmiina, vaan vaippa sisältää, kosteuttapitävän kuoren ja ihoa vasten tulevan kerroksen ommeltuna toisiinsa. Näiden välissä on tasku, joka voi olla vaipan etu- tai takaosassa. Taskuun sujautetaan imu ja vaippa on käyttövalmis.
Monien taskuvaippojen mukana tulee oma imu, mikä on monesti mikrokuitua ja on sellaisenaan melko hyvä imumateriaali. Mutta sielä voi käyttää myös muita materiaaleja, esim harso.
Käytön jälkeen imu poistetaan taskusta ja tasku huuhdellaan, mikäli siihen ollaan isompia asiota päästelty ja nakataan pyykkiin.



Sisävaippa
Tämä vaippamalli ei toimi yksinään vaippana. Sisävaipan tarkoitus on imeä kosteutta itseensä mahdollisimman paljon ja vaatii päällensä kuoren. Sisävaippoja on montaa erilaista; sisätaskuvaippa, johon taskuvaipan tapaan laitetaan imut taskuun, sisävaippa kiinteällä imulla, läpällä, tuplaläpällä ja näitä kaikkia voi olla myös sekaisin. Lisäimua voi näihinkin tarpeen vaatiessa laittaa.
Myös jo vuosia palvellut harsovaippa kuuluu tähän kastiin, eli harso taitellaan sisävaipaksi ja siihen laitetaan kuori päälle.





Kuorivaippa
Tämä vaippa laitetaan aina sisävaipan päälle ja voi materiaaliltaan olla lähes mitä vain kosteuden pitävää; villa, fleece, pul.
Tätä ei voi käyttää yksinään, vaan vaatii sisällensä jotain.
Villahousut ovat suosittuja etenkin yökäytössä varmistamaan vaipan pitävyyttä ja saatetaan laittaa jopa pul kuoren päälle, näin säästymme lakanapyykiltä jos yöllä ylivuotoa pääsee tapahtumaan.



Muuta vaippasanastoa

Keittopesu = 95 asteen pesukonepesu, suoritetaan vaipoille säännöllisesti, ei joka kerta. Poistaa likaa ja hajuja vaipoista, sekä hoitaa pesukonetta.
Kertsi = kertakäyttöinen
Kuivaliina = Ihoa vasten oleva kerros, siirtää kosteuden muihin kerroksiin ja vaipan pinta pysyy kuivana
Lanoliinitus = Villahousuille tehtävä toimenpide, lanoliini hoitaa villaa, sekä lisää kosteudenpitokykyä
Näpsy = Sisävaipan kiinnitysmenetelmä, jos ei ole tarrjoa tai neppejä tms
One Size = Yhden koon. Monesti nepeillä säädettävissä eri kokoihin, pitkäikäinen vaippa
Vuotosuoja = Erillinen kuminauhallinen suoja vaipan rakenteessa, estää eritteiden ulosvalumisen reisiaukoista
Pul = Kosteudenpitävä mutta hengittävä kangas (Polyuretaanilaminoitu)
TSI = Itse tehty vaippa, imu tms
VVV = Vauvan vessähätäviestintä, vauvan sanattomia viestejä asioiden tekemiseen seurataan ja käytetään hyväksi pissattamalla vauvaa

Vaippojen huolto ja pesu

Vaippojen huolto ja pesu saattaa aluksi kuulostaa vaikealta kaikkien kuiva- ja märkäsäilytysten vuoksi. Ja kun on montaa eri tyyliä pestä ja ei oikein tiedä mitä pesuainetta käyttäisi ja miten ne hajut saisi pidettyä poissa tilasta jossa vaaippoja säilytetään. Mutta koitetaan yksinkertaista selitystä tähänkin.

Ensin mietimme, miten aiomme likaiset vaipat säilyttää. Vaipast voi säilyttää mm. pyykkikorissa ilmavasti, eli ei survota pyykkikoria ylitäyteen, jolloin hajuilta ei voi välttyä. Monet antavat vaipan kuivua korin reunalla ennen koriin nakkaamista, mutta tämä on mielipidekysymys. Toinen tapa saäilyttää likavaipat on märkäsäilytys, eli vaipat säilytetään vedessä liottamalla. Vaipan eri osat irroitetaan toisistaan ja laitetaan vesiastiaan, josta ne sitten laitetaan koneeseen.
Molemmissa säilytysmenetelmissä kannattaa huomioida lattialämmitys, mikäli sellainen on, niin tulisi astia nostaa pois lattialta esim jakkaran päälle, jotta hajuja ei synny. Kaikkihan sen ymmärtää, että lämpimässä muhiva pissa se on mikä haisee. Hajuhaittoja voi estää myös esipesulla, mutta sitä harvat jaksavat kovinkaan kauaa, toinen on että laittaa näitä eteerisiä tuoksuöljyjä säilytysasian kanteen ja vaihtaan tarpeen vaatiessa uuteen. Pyykkikoriin voi myös laittaa pul-pussin jonka voi sulkea. Ja näin hajut pysyvät pussissa, mutta saattavat tupsahtaa nenälle kun pussin avaa, mutta se on pieni vaiva.

Kun säilytysmenetelmä on päätetty ja korit/ämpärit rupeavat olemaan täynnä ja pyykkipäivä kutsuu niin pitäisi tietää missä asteessa vaipat pestään ja millä aineilla.
Pääasiassa vaipat pestään 60 asteessa (EI VILLASET) ja huuhteluita voi lisätä tarpeen tullen. Huuhteluainetta ei tule käyttää vaipoissa, koska se voi tukkia ja muutenkin tuhota materiaalit. Etikkaa voi käyttää huuhteluaineena, jolloin se raikastaa pyykkiä ja pyykki ei jää tunkkaisen hajuiseksi.
Vaipoille suoritetaan tarpeen vaatiessa keittopesu, eli pesu suoritetaan 90-95 asteessa, mikä poistaa likaa, hajuja sekä bakteereja vaipasta. Tämän voi tehdä vaikka puhtaille vaipoille jos vaippoja ei koneeseen ole riittävästi.
Villahousut ja muut villaiset pestään joko käsin tai sallittaessa 30 asteen villapesuohjelmassa villanpesuaineella ja kuivatetaan tasolla, narukuivatus saattaa venyttää vaatetta muodottomaksi. Villhousujen hoitoon riittää myös tuuletus käytön jälkeen ja pesu tehdään vain tarvittaessa. Lanoliinitus suositellaan tehtävän muutaman viikon välein, mikä tarkoitttaa sitä, että lanoliinia laitetaan haaleaan veteen valmistajan ohjeen mukaan ja villahousut ikoavat siellä ueamman tunnin ja tämän jälkeen ne kuivatetaan. Lanoliini hoitaa villtuotteitä ja lisää tuotteen ikää ja vaippojen kohdaööa kosteudenpitokykyä.
Pesuaineen tulisi olla vaipoille sopivaa: Alle 5% saippuaa, liika saippua voi tukkia mm fleecen. Zeoliititon, zeoliitti ei ole hyväksi millekään materiaalille eikä myöskään pesukoneelle, lisäät koneen käyttöikää käyttämällä zeoliititonta pesuainetta, zeoliitti myös vähentää vaippojen imutehoa. Valkaisuaine saattaa tuhota vaipan kosteussulun, joten suositellaan valkaisuaineetonta pesuainetta. Allergioiden välttämiseksi suositellaan hajusteetonta pesuainetta, mutta tämä on samalla myös mielipidekysymys.

Linkkejä kestovaippa-aiheisille sivuille



Ei kommentteja: