26.9.2013

Koulutuspläjäys

Aloitetaan Lucasta, eli vähän tilannetta missä mennään ja miten jatketaan. Ja pysytään virallisessa koulutuksessa eli tiedossa olisi tokoa liike kerrallaa.
Luoksepäästävyys: Pysyy perusasennossa, mutta häntä alkaa helua ja muutenkin innokkuuta havaittavissa. Olisi innoissaan menossa ihmisen luokse, mutta malttaa mielensä. Tähän siis vain vahvistusta, jotta pitäisi kontaktin.
Paikkamakuu: Ollaan otettu pienoinen askel eteenpäin takapalkanavullla. Meillä oli siis aiemmin ongelmana, että hiipii eteenpäin kesken paikkamakuun. Olemme edenneet pisteeseen 50sekuntia paikkamakuuta mikä oli aiemmin 10sekunnin luokkaa. Mutta pitäisihän se saada tuonne kahteen minuutiin. Jä tätä ei tapahdu ja pitää keksiä jokin tekniikka tähän, kouluttajamme ehdotti "namin vahtimista" eli nami laitettaisiin koiran eteen ja sitä pitäisi sitten vahtia ja kun tietty aika on kulunut, niin nami poistetaan maasta ja palkka tulee kädestäni. Täytyy kokeilla josko se toimisi ja saataisiin kestoa tähän tällä tekniikalla.
Luoksetulo: Tähän olen kohtuu tyytyväinen, tulee nopeasti ja oikeaan paikkaan, tyyli vain on hukassa. Luca siis tulee juoksemalla miljoonaa ja kohdalla hyppää kättäni kohti ja siitä tulee sitten perusasentoon. Pitäisi tuo hyppääminen saada tuosta pois. Ja hieman suoruutta juoksemiseen, juoksee lievästi baanaaninmuotoisesti luokse, alkumatkan tulee suoraan ja viimeiset kaksi metriä kaartaen.
Perusasento: Perusasento on hyvä ja oikea paikkakin löytyy lähes joka kerta. Eli ajottain vinoutta ilmassa, mutta muutn paikka on hyvä ja kontakti pysyy melko pitkään. Eli tähän halutaan vain vahvistusta.
Seuraaminen ja käännökset: Seuraa hyvällä paikalla eikä jätätä enää, kontakti saattaa herpaantua hetkellisesti mutta Luca muistaa onneksi itse palauttaa sen huomauttamatta. Käännöksiä pitäisi saada hieman tiiviimmiksi. Oikea on ollut jo pitkän aikaa hyvä, mutta vähän vielä niin olen very happy. Vasemmalle kääntyessä ollan edistytty nyt lähiaikoina yvin kun ollaan löydetty hyvä tekniikka ja tästä mennään eteenpäin.
Jäävät liikkeet (maahanmeno & seisominen): Tämä on melko vaihtelevaa ja vaatii vahvistusta paljon kumpaankin liikkeeseen. Käskyn saatuaan pysähtyy kuin liimaan, mutta pintä ymmärrysvaikeutta ajoittain eli saattaa maahanmenon yhteydessa tarjota istumista ja näin molemmissa liikkeissä. Kun hieman virkistää muistia, niin johan rupeaa luonaamaan. Seisominen on hieman paremmassa kunnossa ja seisoo suurella todennäköisyydellä. Voin itse myös kävellä hyvänmatkaa ja palata koiran viereen sen muuttamatta asentoa. Maahanmenon aikana ei edes yritä tulla perusasentoon ennen käskyä, seisoessa onkin vaikeampi urakka, eli saattaa istahtaa ennen aikojaan. Vahvistusta vahvistusta...
Hyppy: Hypyssä ollaan edistytty melkoisesti. Tekniikkaan saatiin hieman uutta ideaa ja otettiin se käyttöön. Eli meillä on appari esteen toisella puolella riittävän kaukana ja alkuun oli tavoitteena, että menee hieman kauemmas esteestä eikä jäisi nenä esteeseen kiinni tulevaisuutta ajatellen kun itäisi takaisinkin hypätä. Ja ollaan tällä nyt siinä pisteessä, että Luca hyppää käskystä, seisoo käskystä ja pääsen jo kävelemään esteen viereen ja voin palkata itse koiran heittämällä namin sille. Tästä pitäisi enään päästä siihen että voin seisoa koiran vieressä.
Tässä oli alokasliikkeet. Otetaan vielä muistin virkistämiseksi nouto mikä onkin asia erikseen. Tätä aloitettiin kesällä treenaamaan ja se lähtikin hyvin liikenteeseen, ei minkäänlaista ongelmaa. Luca otti kapulan suhun ja piti meko hyvin. Toistomäärät pidettiin pieninä ja lopetittiin ajoissa, kun vire oli vielä korkealla ja koiralla olisi ollut haluja tehdä. No tätä tehtiin ja nyt jostain on tullut hirvän kauheä mörkö kapulaa kohtaan. Kapulan nähdessään Luca menee lähes paniikkiin, vaikka vire olisi sekunti sitten ollut sata. Ei suostu edes leikkimään kapulan kanssa saati olemaan sen läheisyydessä. Namin avulla ollaan nyt saatu Luca hieman kiinostuneeksi kapulaa kohtaan ja tällä jatketaan eli namia/ruokaa kapulan päälle/alle ja kehuja kun käy namin sieltä hakemassa.

Sitten meillä olisi pieni villapallomme, Pyry. Pyryn lista jää luonnollisesti lyhyemmäksi.
Aloitimme eilen pentukurssin ja sielä otimme joitain liikkeitä ja jotain olemme kotonakin tehneet.
Luoksepäästävyys: Tämä oli kurssimme ensimäinen treeni. Kouluttaja tuli lähellemme siten, että koira näki ihmisen ja sai omaa tahtiansa mennä haistelemaan. Pyryn kohdalla meinasi pieni naurukin tulla kun katsoi minua kysyvästi "saanko mennä kattomaan". Sanoin Pyrylle että, "mene vaan", kävi kouluttajaa haistelemassa ja otti parit rapsutukset vastaan ja tuli viereeni istumaan.
Katsekontakti: Tämä oli myös ohjelmassa kurssin aikana. Pyry on tässä kyllä loistavaakin loistavampi. Melkein sain ripaskaa tanssia ja toinen vain tapittaa silmiin ruoan toivossa. Tätä ollaan siis kotonakin harjoiteltu PALJON.
Istuminen: Viimeinen kurssilla käyty asia. Pyry istuu nykyään pelkällä käskyllä en siis enään tarvitse käsiapuja tähän. Kestoa olisi saatava lisää. Ruokailun yhteydessä ollaan tätä otettu nyt ja istuu heti käskyn saatuaan ja tuijottaa minua. Hirveät tärinät on päällä, kun koittaa siinä istuskella paikallaan ja ollaan nyt kestossa 5sekuntia. :D
Perusasento: Tätä ollaan siis kotona treenailtu jonkin verran, heti kun istuminen alkoi sujua ja kun sitä kerran itse tarjosi. Tämä on nyt siinä pisteessä, että ohjaan koiran oikealle paikalle ja sanon käskyn samaan aikaan kun pylly putoaa maahan. Saan palkattua kerran ja nostan käden pois kuonolta ja toistan käskyn ja palkkaan uudestaan eli hieman on jo kestoa saatu siihen.
Maahanmeno: Tarvitaan käsiapua vielä runsaasti. Ohjaan kädellä menemään maahan ja opetan tätä seisomisen kautta, koska tykkään tyylistä enemmän, eikä tulisi kaksoiskäskytystä. Toistan käskyä samaan aikaan kun pylly putoaa ja tästä lähetään pikkuhiljaa sanapainotteisemmaksi eli koitetaan saada se käsiapu pois.
Seuraaminen: Tätä ollaan myös koitettu muutamaan otteeseen täysin imuttamalla ja lenkillä ajottain. Eli kun ollaan lenkillä oltu, niin Pyry tulee usein vasemmalle puolelleni ja kävellään Pyryn tahtiin ja katsomme toisiamme silmiin ja toistan käskyä ja palkkaan välillä. Imuttamalla tehdään silloin kun "virallisesti" treenataan eli kun lähdetään perusasenosta.
Ollaan lisäksi treenattu pöydällä seisomista ja vähän ravaamista, mistä seisominen menee jo oikein hyvin. Pyry malttaa lopettaa käden nuolemisen ja seisoa upeassa asennossa 5-10sekuntia aina merkkiin asti minkä kasvattaja opetti. Ravaamista ollaan otettu lenkkien yhteydessä vahvistamalla, eli aina kun ravaa pää ylhäällä niin olen kehunut paljon. Pihassa ollaan otettu virallista ympyrää hihnassa muutamaan kertaan ja aika hienosti siinä ravaa hyppimättä ja haistelematta. sanoisinko, että 2-5metriä menee todella upeasti. Nyt vain odotellaan, että saadaan loputkin rokotukset kuntoon, niin voidaan katsellä Pyryäkin mätsäreihin kunnolla treenaamaan.Ei kommentteja: